Ondernemers welkom voor een hypotheekgesprek

Heeft u een verhuiswens en gaat uw voorkeur daarbij uit naar een koopwoning? De woningmarkt is op dit moment erg krap, maar dat wil niet zeggen dat u geen kans maakt. Want als ondernemer kunt u heel wat gemakkelijker een hypotheek krijgen dan vroeger. Wat zijn uw mogelijkheden?

Ondernemer zit op kantoor achter zijn bureau en berekent met zijn rekenmachine de mogelijkheden voor een hypotheek
Nieuws
Datum: 21-06-2024

Dat u als ondernemer minder gemakkelijk een hypotheek kunt afsluiten dan mensen in loondienst komt door uw variabele inkomsten waardoor banken minder zekerheid hebben. Kunt u de hypotheeklasten wel altijd op tijd voldoen en de hele hypotheekschuld in 30 jaar aflossen? Voorheen moesten ondernemers die zekerheid bieden door positieve cijfers van de laatste drie jaar te laten zien. Dat betekende dat zij hun verhuisplannen lang moesten uitstellen, ook al verdienden ze prima. Onwenselijk, vonden ook veel banken.

Ondernemerssucces

Tegenwoordig zijn banken daarom bereid om breder te kijken naar de inkomenspositie van ondernemers. Ze gaan nu vaker uit van uw perspectief op goed betaald werk. Daarom kijken ze nu naar al uw inkomsten van de afgelopen drie jaar, ook als u één jaar ondernemer bent en daarvoor in loondienst was. Verder kijken banken naar de kans op ondernemerssucces. Dat  hangt voor een belangrijk deel af van de branche waarin u werkzaam bent. Conjunctuurgevoelige bedrijven hebben een groter risico op tegenslag en faillissement dan bedrijven die altijd nodig zijn, of zeker voor een flink lange tijd.

Inkomensperspectief

Oefent u als ondernemer een beroep uit waar veel vraag naar is? Dan schat de hypotheekverstrekker uw kansen op de arbeidsmarkt en uw inkomensperspectief hoog in. Mocht u toch met uw bedrijf stoppen, dan kunt u gemakkelijk weer een baan vinden, is het idee. Door dat perspectief op financiële zekerheid is de bank eerder bereid u aan een hypotheek te helpen. Naast uw inkomensgegevens wil de hypotheekverstrekker ook graag een prognose zien van uw onderneming. U kunt daarvoor bijvoorbeeld een Inkomensverklaring Ondernemer aanvragen, wat een uitgebreide analyse inhoudt van uw onderneming.

Nationale Hypotheek Garantie

Een tijd geleden konden ondernemers geen hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) krijgen. Ook daarin is verandering gekomen. Met de Inkomensverklaring Ondernemer kunt ook u onder voorwaarden een NHG hypotheek afsluiten. Die heeft als voordeel dat u een lagere hypotheekrente krijgt. Moet u door specifieke omstandigheden uw woning verkopen en is de opbrengst onvoldoende om de hypotheek af te lossen? Dan wordt de restschuld dankzij NHG toch afbetaald.

Inkomensverzekeringen

Wat ten slotte uw hypotheekmogelijkheden vergroot, is een goede arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) en/of een levensverzekering waarmee u het inkomen van uw nabestaanden veilig stelt. Als wij u adviseren over een hypotheek, bespreken we daarom ook altijd wat u aan deze verzekeringen hebt. Wilt u duidelijkheid over uw mogelijkheden voordat u op huizenjacht gaat? Neem dan contact op met ons kantoor.

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag